Poetsen van porselein

Het poetsen en onderhouden van antiek porselein

Poetsen en onderhouden van porselein.

Het poetsen en onderhouden van antiek porselein vereist een zachte aanpak om schade te voorkomen en de schoonheid ervan te behouden. Hier volgt een handleiding:

Benodigdheden:

  • Zacht, pluisvrij doeken of microvezeldoeken
  • Mild afwasmiddel
  • Warm water
  • Zachte borstel (zoals een make-up borstel of een zachte tandenborstel)
  • Witte azijn (voor hardnekkige vlekken)
  • Rubberen handschoenen (optioneel)

Voorbereiding:

  • Inspecteer het porselein: Controleer op eventuele barsten, chips, of loszittende delen die extra voorzichtigheid vereisen tijdens het reinigen.

Reinigingsproces:

Stof afnemen: Begin met het verwijderen van stof met een zachte borstel of droge doek. Werk altijd van boven naar beneden om herbevuiling te voorkomen.

Was het porselein: Meng een klein beetje mild afwasmiddel in warm water. Gebruik een zachte doek, licht bevochtigd met de zeepoplossing, om het porselein voorzichtig schoon te maken. Vermijd het gebruik van veel water, vooral bij porselein met vergulde randen of delicate decoraties.

Zachte borstel voor details: Gebruik voor ingewikkelde patronen of moeilijk bereikbare plekken een zachte borstel. Zorg ervoor dat je heel voorzichtig te werk gaat om geen decoraties los te maken of te beschadigen.

Spoel voorzichtig af: Als het item het toelaat, spoel het dan voorzichtig af onder stromend lauwwarm water. Voor stukken die niet volledig ondergedompeld mogen worden, gebruik je een vochtige doek om zeepresten te verwijderen.

Droog zorgvuldig af: Dep het porselein zachtjes droog met een zachte, droge doek. Vermijd wrijven. Laat het stuk volledig aan de lucht drogen voordat je het terugplaatst of opbergt.

Voor hardnekkige vlekken: Gebruik witte azijn: Meng gelijke delen witte azijn en water om hardnekkige vlekken of kalkaanslag te behandelen. Breng de oplossing aan met een zachte doek en wrijf zachtjes. Spoel grondig af en droog zoals hierboven beschreven.

Opslag en Onderhoud:

Bewaar zorgvuldig: Bewaar porselein in een afgesloten kast of vitrine om stof en vuil te minimaliseren. Vermijd het stapelen van zware stukken op elkaar om druk en beschadigingen te voorkomen.

Voorkom temperatuurschommelingen: Bewaar antiek porselein op een plek waar het beschermd is tegen extreme temperatuurschommelingen en vochtigheid, om barsten of craquelé te voorkomen.

Regelmatige inspectie: Controleer regelmatig op tekenen van beschadiging of slijtage, vooral als je stukken vaak gebruikt of verplaatst.

Tips:

Gebruik geen bleekmiddelen of schurende reinigingsmiddelen, aangezien deze het glazuur of de decoraties kunnen beschadigen.

Voor zeer waardevolle of fragiele stukken overweeg je professioneel advies in te winnen voor reiniging en onderhoud.

Vermijd het gebruik van de vaatwasser, zelfs als het porselein als 'vaatwasmachinebestendig' wordt beschouwd, vooral bij antieke stukken.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je antiek porselein schoon, veilig en in goede staat blijft voor toekomstige generaties.

Terug naar blog